Kackerlackor Artiklar

Här nedan finner du relevanta artiklar som publicerats i olika medier.

Kackerlackor i lägenheten

Colombianska fyktingfamiljer fick kackerlackor i sina lägenheter. De fick vänta ett halvt år innan lägenheten var fullt sanerad.

Colombianerna som hyrde av Malåbostaden fick vänta på hjälp. Under tiden förökade sig ohyran till olidlighet.

– Barnen vägrade äta för de tyckte det var så äckligt, säger en av kvinnorna som drabbades.

Publicerad i Noran 20110406

Kackerlackor invaderar Dammfriskolan

Kackerlackor har invaderat köket på Dammfriskolan.

På måndag stängs skolköket så att skadedjuren ska kunna utrotas. Upptäckten gjordes redan i augusti, då kopplades ett skadedjursbekämpningsbolag in direkt. Men skadedjuren har visat sig vara svårutrotade.
– Nu väljer vi att låta skadedjursbekämpningsbolaget vara mer kraftfulla i sin bekämpning. Kackerlackorna har lokaliserats till diskutrymmet. Skadedjuren trivs där det finns fukt, värme och matrester, säger rektorn Jörgen Håkansson.

Köket på Dammfriskolan ska nu hålla stängt i tre veckor, enligt planen. Under tiden ska maten tillagas på Mellanhedsskolan.

Publicerad i Sydsvenskan 2010 10 14

Kackerlackor, framtidens penicillin!

september 11, 2010 kl 11:14 | Postat i 1.6miljonerklubben | Kommentera
Taggar: ,

Resistenta bakterier är sjukvårdens största framtida hot. Allt fler onda bakterier överlever antibiotika, många menar att det är vår tids värsta pandemi. Dessa bakterier blir allt fler och breder ut sig i rasande fart. Inom tio år kan en vanlig infektion bli livshotande och många rutinoperationer som höftproteser kommer inte längre att kunna utföras. Neonatalvård av för tidigt födda kommer inte att kunna utföras. Hela vår sjukvård kan kollapsa. Och det går fort. Rasande fort.  För fyra, fem år sedan var de totalresistenta bakterierna (sådana som inte dör av någon form av penicillin eller annan antibiotika) mycket ovanliga, nu är de ett vardagsproblem i många länder. Och även om vi i Sverige hittills varit relativt lite drabbade, kommer vi inte att kunna skydda oss länge till. Vi har byggt upp en sjukvård där antibiotika är en förutsättning för behandlingen. Slangar, dropp, respiratorer, operationer och en mängd sjuka människor sammanfösta på liten yta, allt orsakar bakterieinfektioner som vi rutinmässigt motverkar genom att ge antibiotika. 30 procent av alla som ligger på sjukhus idag får antibiotika.

Sjukdomar vi idag ser som tämligen oskyldiga och som vi tar för givet att vi ska bli friska från, till exempel urinvägsinfektioner och luftrörsinfektioner, kan inom några år kan bli obotliga. Lunginflammation, blodförgiftning och hjärnhinneinflammation kommer oftare att leda till döden. Det är obehagliga fakta, men vi måste börja prata om det, påpekar professorn i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, Otto Cars tillika ordförande i strategigruppen mot ökad antibiotikaresistens i Sverige, Strama.

Räddaren i nöden, framtidens medicin. Kanske är kackerlackan snart mer älskad än hatad…

Ett av de största problemen är att vi inte har några nya antibiotika. Det tar väldigt lång tid att forska fram sådana och inget är på gång. Åtminstonde inte inom de närmaste fem åren. Glädjande är det därför att nytt hopps nu sätts till våra urdjur. Kackerlackor, till exempel, kan bli ett nytt, efterlängtat vapen i kampen mot MRSA- och e-colibakterier. En brittisk forskningsgrupp vid University of Nottingham har upptäckt att  skadedjurets hjärna innehåller inte mindre än nio olika molekyler som är giftiga för bakterier. 90 procent av de två bakterietyperna kunde utrotas med hjälp av innehållet i kackerlackans hjärna och nervsystem, utan att skada de mänskliga cellerna. Eftersom kackerlackan funnit så länge har den kunnat utveckla motståndskraft mot många farliga bakterier. En annan fördel är ju att det knappast råder någon brist på djuret… Också grodor och krokodilen innehåller många antibiotiska substanser som man hoppas ska kunna  bidra till utvecklingen av en ny typ av mediciner som biter på mör­darbakterierna och samtidigt är ofarliga för patienten.

CAMILLA

Läs mer på 1,6 miljonerklubben

Kackerlackorna tillbaka – fördubbling på tre år

Antalet kackerlackor i länet har fördubblats på tre år.
– Vi har sett en tydlig ökning, både av kackerlackor och vägglöss.

Kackerlackorna var ett minne blott i Sverige för några decennier sedan. Nu har insekterna åter gjort en ovälkommen entré i svenska hem och antalet har ökat över hela landet under de senaste åren.
– Det är en kraftigt ökande trend, men ingenting i jämförelse med andra skadedjur, som till exempel getingar, säger Sebastian Cabander.

För tre år sedan gjorde Anticimex cirka ett femtiotal saneringsjobb i länet om året gällande kackerlackor och i dag rör det sig om ett hundratal. Flest antal fall i länet inträffar i Örebro.
– Man är inte mer utsatt i staden, att det är fler fall där beror på demografin, att det bor mer folk där. Det är framför allt den tyska kackerlackan Blatella germanica som är vanligast i länet.
– De klarar vårt klimat bäst, men vi märker också att det finns kackerlackor här som inte borde klara av ett svalare klimatet, som den orientaliska kackerlackan, säger han.

Det har skrivits en del i media om att de tyska kackerlackorna hittar hit via ölimport, något Sebastian Cabander inte vill kommentera.
– Det vi spekulerar i är att det stora resandet påverkar och att kackerlackorna följer med via resväskor. Hur många har inte öppnat en resväska och låtit den vara öppen? För kackerlackans del räcker det med att en hona har lagt en äggkapsel i väskan, säger Sebastian Cabander.
Han tror dock att ett förändrat konsumtionsmönster i dag kan vara en del av förklaringen till ökningen.

Kackerlackorna är enligt Sebastian Cabander fantastiska överlevare och väldigt anpassningsbara. För den som får kackerlackor i sitt hem är det en obehaglig upplevelse, menar Sebastian Cabander.
Även om de inte bits, kan de sprida smitta och det kan krävas stora insatser från både saneringsbolag och drabbade för att bli av med skadedjuren. Att kontakta ett saneringsbolag är enligt honom viktigt för att bli av med skadedjuren.
– För bra sanering gäller också mycket självhjälp. Det gäller att tömma sopor, torka av diskbänkar och dammsuga, säger han.

Var man bor påverkar inte risken att drabbas av kackerlackor.
– Kackerlackor gör ingen urskiljning på villa eller lägenhet, vem som helst kan drabbas. Det här är ingen klassfråga, säger Cabander.
På kommunala bostadsbolaget Öbo anses inte det ökade antalet kackerlackor vara ett särskilt stort problem.
– Första halvåret i år hade vi cirka 35 fall på 23 000 lägenheter, säger Per Åberg, chef för bostadsförvaltningen på Öbo.

Enligt honom har antalet kackerlackor i Öbo-lägenheter ökat successivt de senaste tio åren. Han menar också att kackerlackor har förekommit i alla stadsdelar där Öbo har bostäder. Även om det inte går att urskilja någon stadsdel som värre drabbad än någon annan, ser han ändå ett visst mönster.
– I områden där det sker mycket omflyttningar, som till exempel i studenttäta områden, så är risken större att man vid flytt får med sig kackerlackor till en ny lägenhet, säger han.

Klicka här för att läsa fullständig artikel i NA

Löss och kackerlackor blir vanligare

Publicerad 22 augusti 2010

Det förekommer allt mer ohyra i de finländska hemmen. De senaste åren har till exempel företaget Rentokil, som bekämpar skadedjur, haft fler uppdrag för att utrota vägglöss och kackerlackor.

Ohyran kommer till Finland med turismen.

Enligt Rentokil har de nya lössbestånden varit svårare att bekämpa. Det beror delvis på att de nya gifterna är tryggare att använda, samtidigt som de inte är lika effektiva som de gamla medlen.

Nu invaderar krypen våra hus

Insekter och råttor kommer in när nätterna blir kallare

Nu har många sommarhus lämnats tomma. Det är fritt fram för tvestjärtar, kackerlackor och möss att krypa in. Och efter en varm sommar är skadedjuren fler än någonsin.

Kvarlämnad mat lockar råttor

Men nu när getingarna håller på att försvinna är det ändå inte läge att slappna av.

Många ringer om kackerlackor

Även möss och insekter tar sig gärna in i husen när sommaren tar slut.

– Vi har mycket samtal om kackerlackor, råttor, möss och vägglöss redan nu men det kommer nog att bli fler. Nu lever de ute och har det bra, men sen när det blir kallare nätter så kommer de in, säger Svein Olav Stölen.

Kackerlackor hälsning från Rosengård

2009-09-16 | Publicerad 09:15  |  Uppdaterad 2010-02-11, 09:03

En toppchef inom det skandalomsusade norska bolaget Acta uppvaktades i förra veckan i hemmet med en kartong levande kackerlackor. Han uppmanades skynda på renoveringsarbetet i bolagets nedgångna hyreshus på Rosengård i Malmö.

Kapitalförvaltningsbolaget Acta äger genom andra bolag de omtalade hyreshusen i Herrgården på Rosengård. Lägenheterna är så illa underhållna och nedgångna att miljönämnden i Malmö under hot om vite beordrat ägaren att inom tio månader sanera och renovera hundratals badrum, toaletter och kök.

Ett av de mer uppmärksammade problemen är kackerlackorna i lägenheterna.

I onsdags i förra veckan fann Acta-chefen ett mystiskt paket utanför sin villa på en ort norr om Stockholm. Polis tillkallades och fann 21 levande kackerlackor, berättar Hyresgästföreningens tidning Hem & Hyra i sin nätupplaga.

Med kackerlackorna åtföljde en skriftlig uppmaning:

”Sätt direkt igång med renoveringsarbetet vid fastigheterna i Rosengård i Malmö”.

Antifascistisk aktion (Afa) säger sig stå bakom aktionen som polisanmälts som olaga hot. På sin hemsida motiverar nätverket agerandet med att bolaget är verksam i ”har låtit flera hyreshus som de äger förfalla medan ledningen lever gott i sina nyrenoverade villor”.

Artikel publicerad i E24

Kraftig ökning av kackerlackor

Publicerad: 19 maj 2009, 01.31

Kackerlackor är ett allt större problem i Sverige. På två år har bekämpningsföretagen  ökat sina utryckningar i Stockholm med 45 procent. Och försäkringsbolaget Trygg-Hansa vittnar om en lika kraftig ökning i Västsverige.

Kackerlackor invaderar svenska lägenheter

Sedan 2004 har antalet anmälda fall av kackerlackor i lägenheter ökat med drygt 40 procent till Trygg-Hansa. Villor drabbas däremot inte i lika stor utsträckning. Orsaken till ökningen är import från varmare länder och ökat resande, eftersom kackerlackan gärna följer med i bagaget hem från semestern. Den förökar sig rekordsnabbt och kan bli ett stort sanitärt problem.

Mellan 2004 och 2008 har antalet lägenheter som drabbas av kackerlackor ökat från 285 till 405 bland Trygg-Hansas kunder. Det motsvarar en ökning med 42 procent. Västsverige står för den i särklass största ökningen.

- Fem honor ökar kolonin med 200 nya kackerlackor var femte vecka, säger Håkan Franzén produktspecialist Hus och Hem på Trygg-Hansa. Det är lätt att förstå att det snabbt går överstyr. Kackerlackorna sprider sig även lätt mellan lägenheter vilket resulterar i att fler lägenheter drabbas jämfört med villor.

Kackerlackor trivs bäst där det är fuktigt och varmt och där det finns föda. De är allätare och tuggar i sig det mesta. I tropikerna bryter de ner löv och döda djur medan de i Sverige smaskar i sig allt de kommer åt, läder, tvål, papper, livsmedel. De är utpräglade nattdjur, otroligt snabba med kraftiga, taggiga ben och gömmer sig snabbt när ljuset tänds.

- Det gäller att hitta källan till problemet för att bli av med kackerlackor. Det kan handla om att städa och ta undan djurmat som ofta är lättillgänglig för en kackerlacka likväl som att täta sprickor där de gömmer sig på dagen, säger Håkan Franzén.

- Man kan ha kackerlackor hemma utan att veta om det. Ofta upptäcks de genom en unken lukt eller att man hittar döda kackerlackor eller spillning efter dem. För att bli av med kackerlackor kan flera saneringar bli nödvändiga i form av kemisk bekämpning.

Fakta kackerlackor

  • Det finns ca 4 000 olika arter av kackerlackor. Storleken varierar från några millimeter upp till 12 cm. Den tyska kackerlackan är vanligast i Sverige och den blir cirka 10-15 mm.
  • De är allätare och de förstör matvaror genom att äta av dem. De smutsar ner och luktar illa då de avsöndrar ett sekret från bakkroppen. Detta kan i vissa fall leda till allergiska reaktioner.
  • De kan dessutom sprida virus och bakterier som kan ge upphov till salmonella, gulsot och gula stafylokocker, även kallad sjukhussjuka.
  • De är aktiva på natten och gömmer sig dagtid. Kackerlackan är ljusskygg och springer mycket snabbt. De kan även flyga kortare sträckor.
  • Kackerlackan söker sig tillnågon form av värmekälla för att trivas och föröka sig, vilket innebär att de nästan alltid trivs bästi köket under kyl och frys. Värmen kommer från kompressorn och de har nära till föda.

Tips: Håll koll på ditt bagage vid hotellvistelse utomlands, sprid inte ut kläder i hela rummet. Var vaksam vid import av matvaror och andra produkter. Kackerlackor transporteras ofta i kartonger och väskor etc.

Länk till fullständig artikel

Ny metod: Så blir du av med mördarsniglarna

Publicerad 2010-06-18

Jäst och potatismedel svälter den oönskade gästen

Mördarsniglar har med åren blivit ett allt större problem i svenska trädgårdar.

Nu kan de vanliga metoderna med halshuggning, ölbad eller kokning snart vara ett minne blott.

Ett alldeles nytt naturligt medel har nu blivit godkänt i Sverige och det bästa av allt du behöver inte plocka bort de döda sniglarna.

Det nya snigelmedlet ”Natria mot sniglar” är enligt tllverkarna ett helt naturligt medel som är helt giftfritt, skriver Skånska dagbladet på nätet.

– När snigeln äter av ”Natria mot sniglar”, tappar den aptiten och drar sig tillbaka ner under jord där den svälter ihjäl. Det gör också att man inte hittar döda sniglar i trädgården, säger Tomas Kvillström, nordisk varumärkeschef på Staffanstorpsföretaget Bayer Garden till tidningen.

Har brett ut sig

Mördarsnigeln, eller den spanska skogssnigeln som den egentligen heter, har de senaste året brett ut sig enormt i Sverige.

En av anledningarna är att den inte har någon naturlig fiende.

–Det här medlet skadar inte växter och grönsaker och man kan till och med bekämpa sniglarna samtidigt som man skördar sina bär och grönsaker. Barn och husdjur kan självfallet också tryggt leka i trädgården, säger Tomas Kvillström till Skånska Dagbladet.se.

Länk till artikel i tidningen

Här är ditt vilda Uppsala

Artikeln publicerades 2010-08-27

Storråttor bor i Svandammen, harar i Vasaparken och ugglor i Ekeby! Uppsalabor har faktiskt många märkliga grannar – City har tagit reda på vilka de är och var de bor.
Det lever även mindre underhållande djur och insekter i stan. Råttor, möss, kackerlackor och vägglöss har de senaste åren blivit ett allt större problem.

Läs hela artikeln i UNT City

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>